Majoritatea persoanelor ce activeaza in sfera eCommerce sunt tipul workaholic.

Daca ziua ar putea sa aiba 3 ore in plus sau saptamana, vreo 10 zile, ar fi perfect.

Din fericire, timpul a fost in asa fel impartit incat sa avem ocazia sa muncim, dar si sa ne alocam un timp personal, in care sa ne reincarcam bateriile.

Gandeste-te la smartphone-ul pe care, poate, il folosesti chiar acum.

Atunci cand bateria e aproape gata, il pui imediat la incarcat, nu?

Stii ca, daca nu actionezi ca atare, vei ramane fara un instrument util.

La fel functionezi si tu.

Problema e ca nu exista niciun semnal radical care sa iti dea de inteles ca e cazul sa ”te pui la incarcat”. De fapt, chiar invers, sa te deconectezi. Cea mai potrivita perioada in care sa iei o pauza este weekendul.

via GIPHY

Intrebarea e cum sa-ti petreci weekendul intr-un mod cat mai productiv?

Cum ar trebui sa-ti imparti timpul ca sa poti fi alaturi de familie, dar si sa rezolvi task-urile pe care ti le-ai propus in weekend?

Din start, nu iti recomand sa te gandesti 24/7 la afacerea ta (desi mai mult ca sigur, asa faci).

Mai ales daca ai o echipa bine pregatita, ce poate gestiona orice situatie, ai putea foarte bine sa-ti iei weekendul liber, sa mergi la munte, la pescuit, la spa sau sa petreci tot timpul cu familia.

Dar, pentru simplul fapt ca in acest domeniu niciodata nu esti complet la zi cu informatiile, in weekend este util sa te documentezi, sa-ti faci planuri si strategii pe care sa le urmezi. Totul este mai simplu, daca stii din timp ce-ti doresti si ce trebuie sa faci pentru a-ti atinge obiectivele.

Pastreaza rutina

Daca te trezesti de obicei pe la 5:30, alergi si iei micul dejun in fiecare zi, de luni pana vineri, continua aceeasi rutina si sambata.

Ok, poate vrei sa iei o pauza de la alergat, dar e important sa te trezesti la aceeasi ora. In acest fel, corpul tau va fi odihnit, fara prea mult (sau prea putin) somn deoarece pastreaza acelasi ritm circadian.

mic dejun

Pregateste-ti activitatile de weekend inca din timpul saptamanii

De multe ori se intampla sa vrei sa te apuci de treaba, dar nu stii cu ce sa incepi.

Pentru a evita aceasta problema in weekend, iti recomand sa pregatesti activitatile pe care ti le propui, inca din timpul saptamanii.

Creeaza o lista cu ce ai de facut (to-do list), dar nu ordona activitatile astfel incat sa te simti obligat sa le iei pe rand.

Gandeste-te ce poti sa faci cat mai repede si, daca ai de rezolvat un task in 5 minute, rezolva-l pe loc, nu-l mai adauga pe lista.

Vineri

Reflecteaza

Gandeste-te la afacerea ta, cu cat s-a dezvoltat pe parcursul saptamanii ce tocmai se incheie.

Urmareste toate interactiunile cu clientii.

Vezi daca au avut loc cresteri semnificative si ce le-a determinat, pentru a repeta fenomenul si saptamana viitoare.

Daca tot e vineri, rezerva-ti timp pentru a studia in amanunt starea rapoartelor din Google Analytics. Urmareste rezultatele, traficul, numarul de vizite, numarul de vanzari si conversii, evolutia magazinului in timp etc.

Pe baza acestor informatii poti sa creezi planuri si strategii prin care afacerea ta sa evolueze.

Concepe un plan pentru weekend

Adevarul e ca vineri de-abia simtim ca e weekend.

Pana pe la 5, poate si mai tarziu, inca esti la munca si tot ce iti doresti este o cina delicioasa, alaturi de familie si timp pentru relaxare.

Vineri seara nu e momentul sa incepi munca.

Acum e timpul sa creezi un plan general, care sa cuprinda principalele obiective pe care vrei sa le atingi peste weekend.

Indiferent ca e vorba de adaugarea a 5 produse in magazin sau setarea unui anumit cod de reducere, trebuie sa-ti segmentezi planul. In acest fel, nu vei pierde din vedere nicio actiune si vei termina munca mai repede.

Programul de weekend ar trebui sa fie unul flexibil in sensul ca trebuie sa-ti faci timp pentru familie, pentru activitati domestice (cum ar fi curatenia sau gatitul) sau pentru relaxare.

Totusi, atata timp cat vrei sa-ti finalizezi activitatile care nu suporta amanare, nu te lasa distras de noul episod din [insert here ceva de pe Netflix] sau vreun show preferat la televizor.

plan-de-weekend-afaceri

Citeste si: 30 De Minute Pentru Succesul Magazinului Tau Online

Sambata

Deconecteaza-te de la orice iti distrage atentia + Managementul timpului

Stii cum au telefoanele modul “avion”?

Ne-ar prinde si noua bine o setare asemanatoare, nu?

In weekend nu-ti da acces la activitati inutile, bune pentru pierdut vremea.

De exemplu, scroll-ul pe Facebook, in nestire, nu contribuie la evolutia afacerii tale.

Da, e util sa vezi postari cu articole educationale, dar afacerea ta nu va creste pentru ca o urmaresti pe Maricica facandu-i baie bebelusului sau vazand cat de bine s-a distrat, noaptea trecuta, un fost coleg din facultate.

Aceste lucruri nu influenteaza pozitiv magazinul online si nu te ajuta nici pe tine sa te dezvolti educational.

Am selectat cateva aplicatii si extensii din Google Chrome, care te-ar putea ajuta sa ramai concentrat (sa intri in modul “avion”):

  • StayFocused – aceasta blocheaza site-urile care ti-ar putea distrage atentia de la ceea ce ti-ai propus;
  • RescueTime – contorizeaza timpul petrecut pe internet pentru ca, mai tarziu, sa poti analiza unde ai pierdut mai multa vreme;
  • News Feed Eradicator – este util atunci cand nu poti bloca Facebook-ul cu StayFocused (ai de facut ad-uri sau postari). Feed-ul se organizeaza in citate motivationale care te ajuta sa ramai concentrat;
  • Momentum – aceasta extensie se activeaza de fiecare data cand deschizi o fila noua si cuprinde imagini si citate inspirationale dar si un reminder al principalelor task-uri propuse;
  • Tomato Timer – vine de la thnica Pomodoro si este folosita in managementul timpului, te ajuta sa lucrezi in intervale scurte de 25 de minute, urmate de pauze de 5-10 minute. Probabil si tu uiti, de multe ori, ca e bine sa iei o pauza daca vrei sa ramai concentrat pe o perioada mai lunga de timp.

managementul-timpului-aplicatii

Punctual, rezolva-ti task-urile cele mai dificile la inceput. Nu dormi toata ziua.

S-a demonstrat ca oamenii dau mai mult randament dimineata si au o mai mare putere de concentrare.

Profita de linistea diminetii si scapa de problemele mai importante. Cand ai o familie, stii ca partenerul tau si copiii adora sa leneveasca sambata dimineata.

Pentru a fi sigur ca, mai tarziu, poti sa le acorzi atentie totala, trezeste-te dimineata devreme si lucreaza putin pe baza planului de weekend.

Duminica

Realizeaza un plan pentru toata saptamana

Posibil ca ti-au mai ramas niste activitati pe lista.

Duminica e ziua in care le poti rezolva si pe acestea, ca sa incepi sa te gandesti la obiectivele pentru saptamana ce urmeaza.

Nu e cazul sa te stresezi ca incepe iar o saptamana obositoare si tu nu ai apucat sa te relaxezi.

In schimb, planifica-ti activitatile si strategiile pe care le vei pune in aplicare pe parcursul saptamanii.

Sindromul “Iar e Luni”

Nu inteleg cu ce a gresit saraca zi de Luni, de-a ajuns sa fie urata de toata lumea.

In fiecare zi de luni sau duminica seara, tot ce vezi pe retelele de socializare sunt mesaje si imagini care deplang sfarsitul weekendului si inceputul saptamanii.

Nu e un start bun si nu constituie cel mai rational comportament (cel putin pentru mine) deoarece luni reprezinta ziua in care vii cu idei noi, mai odihnit si mai bine dispus, capabil sa faci fata oricarei situatii.

Acelasi lucru vreau sa il subliniez si aici.

Inceteaza sa gandesti asemanator valului de pe Social Media.

Diferentiaza-te, apreciaza fiecare zi pe care o traiesti pentru ca in acea zi, esti mai intelept decat ai fost tot restul vietii tale.

Si ce conteaza ca e luni?

In aceasta zi, magazinul tau are sanse sa obtina mai multe vanzari, sa fidelizeze publicul si sa-si construiasca un nume mai vizibil pe piata.

Tine-te de acesti pasi

“Repetitia este mama invataturii” nu e doar o expresie.

Nu te poti astepta la rezultate exceptionale daca te tii de plan intr-un weekend, iar in urmatorul, dormi 2 zile la rand.

Prin urmare, daca vrei sa fii productiv si sa iti atingi scopurile muncind corect si in weekend, trebuie sa respecti programul realizat pana devine un ritual.

In momentul in care vei considera aceasta activitate de weekend ceva natural, vei observa si evolutia ta si a afacerii tale.

Cel mai important sfat pe care ti-l pot da este sa intelegi ca exista lucruri mai importante decat munca.

Ar trebui sa primeze familia sau sanatatea ta fizica si psihica deoarece, la finalul oricarei zile, nu afacerea te va faca sa te simti cel mai implinit.

Nu esti un robot, ci o fiinta umana definita tocmai prin interactiunile cu alte persoane din jur.

Citeste si: De Ce Ar Trebui Sa Te Trezesti La Ora 5 (In Fiecare Dimineata)

Pentru a face un scurt rezumat, in acest articol ai descoperit cum poti sa-ti organizezi activitatea in weekend pentru a impaca si capra si varza: si afacerea online pe care o conduci si familia.

Weekendul este timpul potrivit pentru planuri, pentru documentare temeinica si dezvoltare personala.

Tu cum iti segmentezi activitatile in weekend?

Ce solutii propui pentru dezvoltarea personala, dar si dezvoltarea unei afaceri online?

Astept pareri si sugestii in sectiunea de comentarii 🙂 

Tu ce filme motivante vizionezi? Ce filme crezi ca ar mai trebui adaugate la aceasta lista?

Cosmin Daraban